Blaženi Alojzije Stepinac muževima: Vi, muževi, treba da prednjačite i budete svjetlo drugima!

Više nego aktualni poticaj nama u današnjem svijetu upućen katoličkim muževima od bl. kardinala Alojzija Stepinca:

Muževi moraju biti odlučni borci, koji se neće plašiti ni svoj život položiti u obranu pravde i istine Kristove. Ne bojte se, muževi, onih, koji tijelo ubijaju, nego Onoga, koji vam može i tijelo i dušu pogubiti za vječnost.

Iza nekog ručka, kućedomaćin je pozvao goste u svoj vrt, ali je prije toga zapitao uzvanike, da li još imaju što reći. Na to ustane jedan odličan muž i reče: „Ja bih imao nešto da kažem.“ Prekriži se i reče: „Hvala Ti, svemogući Bože, za sva dobročinstva Tvoja. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova!“ To je bio pravi katolički muž! Katolicima danas mnogo fali junaštvo i odvažnost u ispovijedanju svete Kristove vjere.

Vi, muževi, budite u tome odvažni! Budite uvijek i na svakom mjestu pravi sinovi Crkve, budite pravi katolički muževi i u obiteljima svojima i u javnome životu.

U obiteljima svijetlite svojim dobrim primjerom. Budite muževi ne na jeziku, nego na djelu. Treba li dati drugima u obitelji primjer, kako treba moliti, kako treba polaziti k stolu Gospodnjem, kako treba živjeti kršćanskim životom, tad u prvom redu vi, muževi, treba da prednjačite i budete svjetlo drugima. Danas, kada je naša omladina izvrgnuta tolikim pogibeljima, ako vi muževi ne svijetlite, ako vi ne vodite, ako vi ne nastojite svim silama oko njezina boljitka, uzalud će se truditi tad svećenik Božji. Budite zato pravi katolički muževi u obiteljima svojima i primjerom svojim prednjačite u dobru. Držite se one Kristove: “Primjer sam vam dao, da kao što ja činim, činite i vi.“ No još više! Budite pravi katolički muževi u životu! Muževi, koji pred nikim neće zanijekati Krista i koji se neće stidjeti, da su njegovi učenici! Što biste rekli djetetu koje se stidi svoga oca? Da je vrijedno prezira. I zapamtite riječi Kristove, koje glase: „Koji se stidi mene pred ljudima, toga ću se ja stidjeti pred svojim Ocem Nebeskim.“ Muževi moraju biti odlučni borci, koji se neće plašiti ni svoj život položiti u obranu pravde i istine Kristove. Ne bojte se, muževi, onih, koji tijelo ubijaju, nego Onoga, koji vam može i tijelo i dušu pogubiti za vječnost.

Izvor: bitno.net

Odgovori

Your email address will not be published.

Idućo članak

VirFortis.net – portal za katoličke muškarce

Prethodni članak

Mala krhka svetica a uzor svakom Muškarcu

Latest from Muževnost