Exitus devedeset: Budi muškarac i prijavi se na poseban program bratstva, askeze i molitve

EXITUS DEVEDESET” – program za muškarce

Predstavljanje programa “EXITUS DEVEDESET” održat će se 18. prosinca 2017. u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškog, Kaptol 9, Zagreb, s početkom u 20 sati.

Zašto Exitus?

EXITUS” dovodi do slobode i u svemu se odnosi na slobodu. Zašto? Jer bez slobode nije moguće postići istinsku ljubav. Cilj je postići slobodu potrebnu za potpuno ostvarenje ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu. “EXITUS” se temelji na izazovnom devedesetodnevnom razdoblju pročišćenja, umiranja sebi, koje podržava bratstvo istomišljenika za veću unutarnju slobodu i, na kraju, čistu i nesebičnu ljubav.

Program “EXITUS” je posebno učinkovit za:

 1. Muškarce/mladiće koji razlučuju životni poziv.
 2. Muškarce/mladiće koji se pripremaju za brak.
 3. Muškarce/mladiće koji se pripremaju za redovnički ili svećenički život.
 4. Za muškarce u braku.
 5. Za redovnike, svećenike, redovničke i svećeničke kandidate.
 6. Muškarce/mladiće koji se bore s bilo kojom vrstom ovisnosti ili navezanosti kao korak prema oporavku.

Ono što je najvažnije, program “EXITUS” je za muškarce/mladiće koji imaju poteškoća u pronalaženju Boga i žele se radikalno sjediniti sa svojim nebeskim Ocem. “EXITUS” je program za muškarce koji zajedno teže za savršenijom slobodom. Oslobođenje za istinsku ljubav je kamen temeljac ove vježbe i mnogo će se izgubiti ako se to zaboravi.

“I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija. Ukazali se u slavi i razgovarali s njime o njegovu IZLASKU, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu.” (Lk 9,30-31)

Što se može očekivati ​​od programa »EXITUS DEVEDESET« ?

EXITUS” se temelji na tri noseća stupa: molitvi, askezi i bratstvu. Sva tri temeljna stupa zajedno vode do slobode. Ovo nije “tajna formula” ili neka novotarija. To je dio tradicije Crkve! Već je tako prije, na poseban način i u istom duhu, bilo življeno savršenstvo pustinjskih otaca 3. i 4. stoljeća. Zapravo, ovim se programom želi ponovno predstaviti katoličku tradiciju ljudima koji često nisu svjesni bogate baštine koju smo primili. I to je razlog zašto program “EXITUS” za muškarce djeluje!

Sagledajmo temeljne stupove jedan po jedan:

 1. Bratstvo: Bratstvo “EXITUSA” sastoji se od 4-8 muškaraca i duhovnika. Ta bratstva su bratstva krvi i mesa. Mogu se pozvati drugi muškarci iz župe, posla, prijatelji ili netko iz susjedstva da ovaj put proputuju s vama. A ako već nemate bratstvo, vrijeme je da budete protagonist i formirate jedno bratstvo. Danas su muškarci izolirani, a vaša pozivnica može biti promjena u životu nekome u vašoj blizini. Ova se bratstva sastaju u idealnim uvjetima 3 puta tjedno a susreti ne traju više od 30-45 minuta. Minimalno: 1 sastanak tjedno. Ti susreti su prilika za muškarce da daju izvješće o sebi, svojoj odgovornosti, dobiju poticaj iz bratstva i mudri savjet duhovnika.
 2. Molitva: Svaki sudionik programa “EXITUS DEVEDESET” obvezuje se svaki dan na sveti sat. Minimalno: 20 minuta. Tamo gdje je to moguće bilo bi poželjno susresti se s drugom braćom bratstva ovog programa. Devedeset svetopisamskih tekstova iz Knjige Izlaska i odgovarajuće meditacije, te tjedne aktivnosti vode molitvu muškarca tijekom devedeset dana programa “EXITUS DEVEDESET“. Također su Euharistija i prisustvo Gospine krunice imperativ tijekom programa “EXITUS DEVEDESET“.
 3. Askeza: Program devedesetodnevne askeze:
  1. hladni/mlaki i kratki tuševi
  2. nema alkohola
  3. nema deserta ni slatkoga
  4. nema jedenja između obroka
  5. nema sokova ni slatkih pića
  6. nema televizije ni filmova (osim s dopuštenjem grupe)
  7. samo glazba koja uzdiže duh Bogu
  8. nema gledanja sportskih događaja (osim s dopuštenjem grupe)
  9. računalo SAMO u svrhu istraživanja, posla ili studija
  10. redovita i intenzivna tjelovježba
  11. zajednički sveti sat i sastanci
  12. nema velike kupovine (samo osnovne životne potrepštine, osim s dopuštenjem grupe)
  13. najmanje sedam sati sna

Dodatno:

 • Bratstvo: Beskompromisni tjedni susreti s braćom. Po mogućnosti imajte određenu tjednu zajedničku aktivnost mimo susreta. Na primjer, zajednički ručak jedanput tjedno. Također, razmislite o zajedničkom hodočašću ili drugom putovanju po završetku “EXITUSA“. Raniji sudionici programa svjedoče kako je bratstvo bilo ključ njihova osobnog uspjeha.
 • Post: Srijeda i petak imaju biti dani ozbiljnijeg posta. Pojedi jedan obrok do sitosti i dva manja obroka. Uzdržavaj se od mesa.
 • Nedjelje i blagdani: mogu biti dani opuštenije discipline, no ne i njezina napuštanja. (Spavanje jedan sat duže, šlag u kavi, desert, pivo, topliji tuš, itd.).
 • Imperativ: upoznaj Krista. Budi radostan.

Iskustva muškaraca koji su do sada iskusili “EXITUS“, svjedoče da je to izazov koji vrijedi uzeti i program koji i dalje donosi velike plodove onima koji ga prihvaćaju. Biti slobodan u svijetu koji nas podvrgava, traži milost od Boga i naporan rad. Program “EXITUS” pruža tu priliku milosti i rada za muškarce koji se odlučuju za to. Priznajemo da to nije za svakoga. I nisu sva vremena najbolja vremena za “EXITUS“.

Prvi skupni program “EXITUS DEVEDESET” započet će 1. siječnja 2018. jer bi tako završio na sam Uskrs – 1. travnja 2018. godine, čime onaj tko prihvati ovaj program, možda, prvi put, može uistinu doživjeti Uskrs.

Za sada je predviđeno samo za one koji žive u Zagrebu ili okolici.

Svi zainteresirani mogu doći u ponedjeljak 18. prosinca 2017. u franjevačku crkvu na Kaptolu 9 (Opatovina) u 20 sati ili se javiti putem e-maila: fra.bazilije@gmail.com.

fra Mate Bazilije Bašić | Bitno.net

Odgovori

Your email address will not be published.

Idućo članak

Budi muško!

Prethodni članak

Što je molitva?

Latest from Nekategorizirano

Budi muško!

Dugo mi se po glavi povlači pitanje muškosti danas. Prošetati gradom, prolistati naslovnicu na face-u ili