Prije nego kreneš mijenjati Svijet, posloži krevet kad ustaneš!

„Posloži svoj krevet“ vrlo je zanimljiva rečenica. Tijekom našega života čujemo je mnogo puta, često i od najranijeg djetinjstva. Kao malome djetetu apsolutno mi nije imala nikakvoga smisla. Barem sam sebi postavljao pitanje, zašto me roditelji muče s još jednim dosadnim poslom poput slaganja kreveta. Nikad nisam znao svrhu tog blesavog i staromodnog običaja.

Naime, imao sam milost proći dva ciklusa Exitus programa. Tu se postavlja pitanje kakve veze imaju jedan katolički program i slaganje kreveta rano ujutro. Pa, dosta je toga zajedničkog. Jedna od smjernica koje smo se trebali pridržavati je upravo bila ta, kada se probudimo moramo odmah posložiti svoj krevet, kao u vojsci. Konačno sam shvatio i koja je svrha toga.

„Kada složite krevet ujutro, osjetiti ćete malenu dozu ponosa, koja će vam dati snage i motivacije da napravite još jedan mali zadatak u danu, nakon toga još jedan itd. Također, ako Vam dan prođe loše i dođete umorni kasno kući, leći ćete u krevet koji je složen, koji ste Vi složili.“ (Admiral William McRaven)

Upravo borba između „složenog“ i „nesloženog“ kreveta predstavlja borbu između reda i kaosa. Možeš se ustati na prvi alarm, složiti krevet,razgibati se i pomoliti ili ostati u krevetu ležati. I možda će ti ta mala rutina pomoći u „preskakanju“ većih prepreka, jer ono što se čini danas nedostaje muškarcima je upravo disciplina.

„Male stvari u životu vrijede. Ako ne možeš male stvari napraviti pravilno,nikada nećeš moći niti velike.“ Admiral William McRaven

Izvor: exitus.hr
Slika: Dean Moriarty

Idućo članak

Nije lako postat čovik

Prethodni članak

[don Damir] Pornografija – pobijedi novu ovisnost